O Richard Stallman είναι για τους απανταχού προγραμματιστές είδωλο , και ένας επαναστάτης που πήγε ενάντια στο ρεύμα και τα κατάφερε!
Η ιστορία του ξεκινάει την ημέρα που παραιτήθηκε από τη θέση καθηγητή στο ΜΙΤ και άρχισε το μεγάλο του εγχείρημα που ήταν να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο να είναι ελεύθερο. Ελεύθερο από την άποψη της παροχής, της μελέτης του κώδικα (ανοιχτό λογισμικό), της τροποποίησης και της αναδημοσιοποίησης. Η παραίτηση του είχε στρατηγική σημασία γιατί με αυτόν τον τρόπο το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να έχει καμία δικαιοδοσία πάνω στο έργο του ούτε να διεκδικήσει το GNU.
Το λειτουργικό σύστημα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αυτό που δίνει ζωή σε έναν υπολογιστή, και τον μετατρέπει από μια μάζα μέταλλου και χαλκού σε μια μηχανή εύχρηστη για τον άνθρωπο. Βρίσκεται δηλαδή ανάμεσα στο υλικό μέρος του υπολογιστή (hardware) και στις εφαρμογές ή προγράμματα που "τρέχει" ένας χρήστης. Άλλα γνωστά λειτουργικά συστήματα είναι τα Windows, και τα Mac OS της Apple.
Ο Richard ξεκίνησε το 1984 μόνος του γράφοντας προγράμματα σε C (γλώσσα προγραμματισμού) δημιουργώντας έτσι μια πληθώρα από εργαλεία χρήσιμα για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τους άλλους προγραμματιστές που ήθελαν να ασχοληθούν με την επέκταση του εγχειρήματος. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε το "Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού" προσλαμβάνοντας 15 άτομα για να τον βοηθήσουν ενώ ταυτόχρονα επινόησε το copyleft μια άδεια διανομής ακριβώς αντίθετη του copyright ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, χρήση και τροποποίηση του λογισμικού, και είχε όρους όπως "κάθε πηγαίος κώδικας πρέπει να είναι προσβάσιμος από όλους , και κάθε τροποποίηση θα ξαναγυρίζει στην κοινότητα". Αυτή του η κίνηση ήταν καινοτόμα στον χώρο των υπολογιστών γιατί μέχρι τότε έπρεπε να υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα σε κάθε τι νέο που δημιουργείται , και σε κάθε διακίνηση προγραμμάτων αυτά να παραχωρούνται έναντι κάποιας αξίας. Επίσης κανένας χρήστης δεν μπορούσε να μάθει τον κώδικα του προγράμματος που "τρέχει" στον υπολογιστή του, πόσο μάλλον να τον τροποποιήσει.
Το Linux είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεύθερου λογισμικού, και ανα τον κόσμο υπάρχουν πολλές χιλιάδες χρήστες αυτού του λογισμικού. Βασικό χαρακτηριστικό της κοινότητας Linux είναι η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια. Κάθε χρήστης Linux μπορεί να επέμβει στον πηγαίο κώδικα ενός προγράμματος (προγραμματιστικές εντολές που δημιουργούν το πρόγραμμα) ώστε να το αναβαθμίσει ή να το φέρει στα μέτρα του αλλάζοντας ή προσθέτοντας διάφορα κομμάτια του προγράμματος. Αυτήν την αλλαγή θα την ανεβάσει στον κυβερνοχώρο και από εκεί καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να την κατεβάσει και να την εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Δεν είναι μόνο το Linux όμως παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. Το Firefox της Mozilla (Πρόγραμμα περιήγησης στο internet αντίστοιχο του Internet Explorer και του Google Chrome) και το GIMP (πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων αντίστοιχο του Photoshop) έχουν δημιουργηθεί από μέλη αυτής της παγκόσμιας κοινότητας , και γι αυτό το λόγο διατίθενται δωρεάν και χωρίς "Terms and conditions" που ζητούν τα υπόλοιπα προγράμματα κατά την εγκατάσταση.
Αυτή η δράση του Stallman , που δεν σταματά μέχρι και σήμερα , προκαλεί αναταραχή και πονοκέφαλο στις πολυεθνικές λογισμικού. Ενάντια στα ψηφιακά δικαιώματα, στις τεχνολογικές πατέντες και σε οτιδήποτε βλέπει να προωθεί τον νόμο των πνευματικών δικαιωμάτων (copyrights) , συνεχίζει το μεγάλο έργο του και συγκεντρώνει στο πλευρό του ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Είναι σίγουρα ένας προγραμματιστής που θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για τις ικανότητες του αλλά κυρίως για τον τρόπο σκέψης του , για την αντίσταση , και την προσπάθεια αλλαγής του τρέχοντος σκηνικού της αγοράς γύρω από την τεχνολογία.
- xtsan -