post button

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Dark Web





Το "ορατό" στρώμα του κυβερνοχώρου, στο οποίο έχουμε πρόσβαση μέσω των μηχανών αναζήτησης πχ. Google, Yahoo! κλπ, είναι ένα μικρό μέρος του διαδικτυακού κόσμου. Το DarkWeb είναι μια αόρατη (για πολλούς) πλευρά του Internet. 

Γνωστό αλλιώς και ως DeepNet, DarkNet ή HiddenWeb , το κρυμμένο κομμάτι του διαδικτύου, αποτελείται από ιστοσελίδες που φαίνεται να μην υπάρχουν και πρόσβαση σε αυτές έχουν μόνο μια χούφτα ανθρώπων. Ακόμα και σε αυτό υπάρχουν στρώματα που είναι πολύ καλά κρυμμένα και δεν φτάνει κάποιος εύκολα. Ένα μέρος του DarkWeb είναι προσβάσιμο μέσω του ανώνυμου δικτύου του Tor, όπου επιλέγεται η σύνδεση μέσω μιας τυχαίας πορείας υπολογιστών άλλων χρηστών Tor πριν την εύρεση του επιλεγμένου Web Server, με αποτέλεσμα την δυσκολότερη ανίχνευση της IP διεύθυνσης.


Όλο αυτό το σύστημα έχει στηθεί όχι μόνο για νομικούς σκοπούς και για περιορισμένη πρόσβαση σε ιστοσελίδες, αλλά είναι και η βάση για έναν υπόγειο διαδικτυακό κόσμο που ευημερεί η εγκληματικότητα και η διακίνηση παράνομων περιεχομένων παντός είδους. Όσο βαθύτερα βουτήξει κανείς στο DeepNet τόσο πιο σκοτεινό περιεχόμενο θα ανακαλύψει (και αν ποτέ το ανακαλύψει). Υπήρξαν φορές που οι αρχές ή/και το FBI σταμάτησε διακινήσεις ναρκωτικών και κακοποιήσεις παιδιών, αλλά τόσο ο έλεγχος όσο και η εύρεση των ατόμων που χειρίζονται το DeepNet είναι δύσκολη έως αδύνατη!


Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτής της άγνωστης πτυχής του Internet ας δούμε κάποια νούμερα. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια το 2001 το πλήθος δεδομένων που ανήκει στο ορατό κομμάτι του κυβερνοχώρου (SurfaceWeb) υπολογίζεται στα 167 terabytes, ενώ του DeepWeb εκτιμάται στα 91.000 terabytes. Φυσικά από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα νούμερα με τεράστια αύξηση δεδομένων και στους 2 τομείς! Το άρθρο κλείνει με μια πιο παραστατική απεικόνιση των παραπάνω που συνοψίζεται στην φράση "Το να ψάχνει κανείς στο Internet είναι σαν να σέρνει ένα δίχτυ στην επιφάνεια του ωκεανού. Πολλά μπορούν να πιαστούν στο δίχτυ, αλλά υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που βρίσκονται βαθιά και επομένως δεν μπορούν να πιαστούν"